Kamperen bij de boswachter

Kamperen

Kamperen bij de boswachter is de manier om helemaal tot rust te komen. De boswachter kan op verzoek jou door de natuur leiden en alles hierover vertellen. Uit onderzoeken is gebleken dat wandelen in de natuur het stressniveau reduceert en het geluk hormoon vermeerderd. Daarnaast kun je er niet alleen heen in het hoogseizoen maar ook in de winter. Verschillende natuurgebieden zijn dan omgetoverd tot kampeerterrein. Je kunt hier dan ook heerlijke warme chocolade en glühwein krijgen. Ook zijn er pop up kampeerterreinen. Hier staan bijvoorbeeld alleen tijdens het hoog of laagseizoen tenten opgesteld voor bezoekers. De mogelijkheden in de zomer zijn vaak voorzien van ontbijt en je kan soms ook een lunch of avondeten reserveren.

Waarom in de winter kamperen bij de boswachter?

Winterkamperen is een nieuwe manier van kamperen bij de boswachter. Tijdens de winterkampen wordt er nog meer genoten van het kamperen. Dit komt doordat er verbroedering ontstaat en je heerlijk warme dranken met elkaar kunt drinken. Ook is de sterrenhemel dan beter te bewonderen doordat het veel donkerder is. Maar ook het winterzonnetje is een ervaring om nooit meer te vergeten. Zo krijg je tevens ook een beter weerstand doordat je in de kou bivakkeert. Het is dus niet alleen gezellig maar ook nog een gezond. In de winter zijn er helaas geen opties voor paalkamperen. Dit i.v.m. de gevaren van onderkoeling en dat er dan minder toezicht is.

Waar kun je kamperen bij de boswachter?

Als je bij de boswachter gaat kamperen dan doe je dit uiteraard op natuurterrein. In Nederland zijn er zelf meer dan 22 natuurparken van Staatsbosbeheer. Neem je eigen originele tent mee en plaats hem letterlijk midden in de natuur. Dit is een ervaring die je nog nooit beleefd hebt. Je komt volledig tot rust en kunt genieten van de vele soorten dieren die er te vinden zijn. De meeste natuurcampings beschikken over een toiletgebouw en stroom.
Maar er zijn er ook waar je dit niet hebt.

Terug naar het oude normaal

Zo kun je helemaal terug in de tijd gaan en genieten van de stilte zonder telefoon. Ook worden er met enige regelmaat pop up campings opgezet. Deze staan er maar tijdelijk omdat de natuur ook moet kunnen broeden en leven. Het leuke hieraan is dat je elke ochtend een ontbijt krijgt en de hele dag koffie en thee.

Wat maakt dit een unieke beleving?

Doordat je bij de boswachter komt en hij  kent het terrein heb je een unieke plek om te kamperen. Hij of zij zal ej ook rondleiden door de natuur waardoor je meer dieren en planten kunt leren kennen. Maar ook draagt het bij aan de algemene ontwikkeling en geeft het veel rust. Je gaat eigenlijk duizenden jaren terug in de tijd. Vele generaties voor ons leefde zoals wij nu het kamperen beleven. Op deze manier leer je te beseffen in wat voor voorkeurspositie wij ons begeven. Zo leren we even een momentje dankbaarheid voor hetgeen wat we al hebben.

Op welke kampeerterreinen kun je kamperen bij de boswachter?

In Nederland kun je op 22 natuurterreinen kamperen bij de boswachter. Sommige van deze plekken hebben zelfs wilde dieren in de omgeving. Uiteraard gebeurt dit wel onder gecontroleerd toezicht maar het is een unieke beleving. Soms zijn er zelfs  natuurzwembaden of zwembaden in de buurt waar je met de kinderen naar toe kunt gaan. Of wat dacht je van genieten van de rust tussen de wadden en Noordzee. Genoeg mogelijkheden en er valt voor zowel jong als oud wat te beleven.

Pop up kamperen bij de boswachter

Sommige natuurgebieden lenen zich niet het hele jaar voor kamperen bij de boswachter. Daarom zijn er ook verschillende pop up kampeer terreinen te vinden. Als voorbeeld het pop up kampeerterrein in Terschelling. Hier kun je in de zomermaanden genieten van de natuur met pop up tentjes. Ze zetten er dan zelfs een tarp tent neer waar je bier, wijn en fris kunt halen. Ook kun je vooraf een lunch of avondeten reserveren. En natuurlijk is het terrein voorzien van sanitaire ruimtes en stroom. Ook krijg je 2 fietsen waarmee je de omgeving kunt gaan verkennen. En iedere ochtend is een heerlijk ontbijt inbegrepen.

Wat is paalkamperen en kan dit bij de boswachter?

Paalkamperen was een optie bij de boswachter. Echter is er door de corona crisis voor gekozen om hier mee te stoppen voor onbepaalde tijd. Deze vorm van kamperen doe je binnen 10 meter van een paal. Echter is de handhaving hiervan een intensieve taak voor de boswachter waardoor het niet haalbaar is om dit overal mogelijk te maken. Meestal geldt er een limiet van maximaal 72 uur kamperen. Dit zodat andere ook de kans krijgen om op het mooiste plekje in de natuur te kamperen. Vergeet nooit een vuilniszak mee te nemen want op het laten liggen van afval staan hoge boetes.

Geef een reactie

*

nl_NL_formalDutch